Culinaire journalist Onno Kleyn’s referenties

Vignals/2, Corbières Blanc

Het is niet het eerste wat je verwacht, in dit zongebakken land van Corbières: witte wijn. Maar welkom is hij zeker, als je zweetdruppeltjes druppen in de schaduw van augustus, of gewoon wanneer je goede humeur een smakelijk bereide vis tegenkomt. De Vignals/2 knippert vrolijk van wit fruit, van perzik en bloemen, hij sapt van al het grenachefruit, van de marsanne- en macabeudruiven waaruit hij is geboren. Hij is als een zomerzucht van die lome kalkheuvels achter Lézignan, waar de lucht trilt en weerspiegelingen oproept boven het asfalt van de weggetjes. Schenk hem koud in gulle glazen, die terstond een glinsterend jasje van dauw zullen aantrekken, en proef hem bij alles van zomers van smaak is, salades, kip, asperges en uiteraard al het goede van de zee.

Caladoc

Caladoc, wat zou het zijn, een burcht van koning Arthur, de naam van een troubadour uit de diepe middeleeuwen? Welnee. Het is een druif, een in 1958 ontstane kruising tussen de merlot- en de malbecdruif die het in de grond van Corbières uitstekend doet. De familie Deroose maakt er wijn van en noemt hem ook zo, dat is wel zo duidelijk. Hun Caladoc is me er eentje, trouwens. Hij schurkt ondoorzichtig paars in het glas, hij vervult mond en hart en ziel met een juichend aroma van amarenekersen en een stoere, jonge smaak, een schaterend bittertje en een opgewekte afdronk. Een oprechte, recht-door-zeewijn, violet fruitig, die best een half uurtje koelkast kan hebben om vervolgens barbecuefestijnen op een hoger plan te brengen. Stoer op niveau.

Esprit/2

Wijnen die naar meer smaken zijn gevaarlijk, maar wel op een uiterst prettige manier natuurlijk. In de Esprit/2 vallen allerlei zaken op hun plaats, het fruit en de kruidigheid, de sappige smaak, de frisheid in contrast met de alcohol, de lome, aangename herinnering als de wijn van mond naar maag is verhuisd. Kijk, zo moet rode wijn nou smaken. Al het goede van Zuid-Frankrijk proef je erin, de druivenstokken waaraan de trossen syrah en carignan en grenache rijpen, de heuvels die het zonlicht weerkaatsen, de diep azuren lucht erboven. ’s Zomers smaakt hij bij gebraden gevogelte, ’s winters vloeit hij behaaglijk bij stoofpotten, bij je beste biefstuk en dat rijpe stuk kaas. En zie je dan maar eens in te houden hè. Want de ene slok Esprit/2 roept om een volgende, en een volgende…

Esprit des Garrigues

Het vlaggenschip van Deroose heet ‘de geest van de garrigue’ en dat is niet voor niets. De garrigue, dat is het borstelige land van de Languedoc, van de Corbières, de open hellingen waar geurende planten groeien, rozemarijn, hysop, salie, en laagblijvende kermeseiken en zonneroosjes. De Esprit van de Garrigues is als een essentie daarvan, geboren uit de stoere grenachedruif, bijgestaan door carignan en de elegante syrah, en twaalf maanden gerijpt in het duister van eikenhouten vaten. Alle kracht en kruidigheid van het nobele Boutenacterroir is ingebed in een lijst van zachte vanillegeur. Een kanjer van een wijn, verrukkelijk in balans, intens in zijn zwarte fruit, bedoeld om vriendschappen te onderstrepen. Schenk hem bij je mooiste vleesgerechten, bij patés en kaas, bij liefde en geluk.

Onno Kleyn